לשון הרע בפייסבוק
החיים הפרטיים והעסקיים מתנהלים בשנים האחרונות במידה רבה בפייסבוק. אנשים מעלים פוסטים בתחומים שונים ועליהם לשים לב שלא להגיע למצב של פרסום "לשון הרע".
פרסום לשון הרע בכלל ובפייסבוק בפרט מהווה עבירה פלילית ובנסיבות מסוימות יכול להביא אף לעונש מאסר.
חוק איסור לשון הרע קובע כי פרסום יכול להיחשב כ"לשון הרע" אם הוא יגרום לכך שאדם יושפל בעיני אחרים או יהפוך למטרה לשנאה, בוז או לעג מצידם או אם הפרסום יבזה אדם בשל מעשיו, התנהגותו או תכונות המיוחסות לו או אם הפרסום יגרום לפגיעה במשרתו , בעסקו או במשלח ידו של אדם או אם הוא עשוי להוביל לבוז לאדם מסוים בגלל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו.
אם נכתב פוסט ובו אמירה או ביקורת על בעל מקצוע וזה מביא לפגיעה בפרנסתו , הדבר יכול להוות עילה ל"לשון הרע".
יובהר כי לשון הרע לא חייב להיות במילים הוא יכול להיות בציור או תמונה או קטע קול או וידאו.
מספיק שאדם אחד ייחשף ללשון הרע כדי להגיש תביעה אזרחית כנגד מפרסם הפוסט (ובתביעה פלילית – לשני אנשים לפחות) אולם כמובן שככל שהפוסט הופץ ליותר אנשים (יותר שיתופים ולייקים) כך סכום הפיצוי יהיה גבוה יותר.
המבחן לכך שהיה בפרסום משום לשון הרע וגרימת נזק הוא אובייקטיבי, כלומר לא מספיק שהתובע ירגיש שהוא נפגע אלא צריך להראות שאדם סביר במצבו היה נפגע ממנה.
לפוגע מצד שני יש הגנות. הוא יכול לטעון להגנת "אמת בפרסום" – שמה שפרסם אמת ושיש עניין ציבורי בפרסום. הוא יכול לטעון להגנת "תום הלב" – שהוא היה סבור שהפרסום הוא אמת. חובת ההוכחה על כך היא עליו.
יש לשים לב כי מי שעושה את הלייק או את השיתוף לסטטוס פוגעני גם יכול להיחשב כמפיץ לשון הרע לעומת זאת פרסום תגובה ובה לשון הרע לסטטוס מסוים – רק מפרסם התגובה אחראי לפרסומה ולא מפרסם הסטטוס. חשוב מאוד לתעד את הפוסט , התגובות, הלייקים והשיתופים
בזמן אמת. כל מקרה ייבחן ע"י בית המשפט בהתאם לנסיבותיו.
הישמרו מלשון הרע ועשו טוב.
הטור אינו מהווה ייעוץ משפטי. כל מקרה נבחן ע"פ נסיבותיו.
עו"ד שלום שבתאי
משרד עו"ד שבתאי את כפיר