עיקול שלא כדין יכול להוות לשון הרע

חייב אשר לא משלם חוב בהתאם לפסק דין או חוב בתיק הוצאה לפועל או חוב לרשויות המדינה ( מס הכנסה , מ.ע.מ , ארנונה וכדומה) חשוף לעיקול על נכסיו ועל חשבונות הבנק שלו. 

אולם מה קורה כאשר מוטל עיקול על חשבונו של אדם או נכסיו ובעצם אין מדובר בחוב שלו או כאשר מוטל עיקול כאשר אין לאדם חוב כלל ? 

לאחרונה היה מקרה שבו כרטיס אשראי של קשיש נחסם בעת שערך קניות בשל עיקול שהטילה רשות המסים על חשבונו וזאת למרות שלא היה לו חוב.  

המדינה טענה שטעתה והתבלבלה בין נישומים בתום לב ולכן מדובר ב"צירוף מקרים אומלל" אולם בית המשפט קבע שמדובר ב"פגיעה בשם הטוב" ו"לשון הרע".   

הקשיש טען שחסימת הכרטיס פגעה בשמו הטוב והלבינה את פניו בפני עובדי הסופר, לקוחות הסופר ובפני עובדי הבנק וחברת האשראי ובנוסף גרמה לו נזק כי לא יכול היה לרכוש את המוצרים שרצה. 

לטענתו המדינה התרשלה כאשר מיהרה להטיל עיקול ללא התראה ואף טרטרה אותו מסניף לסניף עד שתלונתו התקבלה. 

בפסק הדין קבעה השופטת כי "הטלת עיקול שלא כדין בחשבון בנק מהווה לשון הרע" שכן העיקול פוגע ביושרו של האזרח בעיני מי שנחשף לו. 

השופטת קבעה כי אין מדובר בטעות בתום לב אשר מוגנת מפני תביעת לשון הרע, שכן עובדי המדינה יכלו לבדוק את פרטי הנישום ואת הסיבה לחוב לפני נקיטת הליך אגרסיבי כמו עיקול.  

השופטת העמידה את הפיצוי על סך של 8000 ₪ בתוספת שכר טרחה בסך 3000 ₪ כאשר היא מבהירה כי פיצוי אשר נפסק מכח חוק לשון הרע לא נועד להעשיר את התובע אלא לתקן את הנזק לשמו הטוב. 

הטור המשפטי אינו מהווה יעוץ , יש לבחון כל מקרה בהתאם לנסיבותיו. 

עו"ד שלום שבתאי
משרד עו"ד שבתאי את כפיר