ניכור הורי

הליך הגירושין בין בני זוג הינו הליך לא פשוט הכולל בין היתר את הפרדת הרכוש של בני הזוג אך החשוב יותר את הסדרת המשמורת וזמני השהות עם הילדים.

מטבע הדברים הליך הגירושין משפיע גם על הילדים ולעיתים ההשפעה תהיה הרסנית עד למצב קיצוני של ניכור הורי.

ניכור הורי (parental alienation syndrome) היא תופעה בה ילד מתנכר לאחד מהוריו על רקע הליך הגירושין. הילד מנתק את עצמו מאותו הורה, אינו רוצה בקשר איתו ואדיש לרגשות אותו הורה.

לרוב הילדים יסבירו את החלטת הניכור כהחלטה שלהם אולם כאשר הניכור אינו מוצדק הוא נובע לרוב מהשפעה מכוונת של ההורה המשמורן כאשר מטרת אותו הורה היא לנתק קשר עם ההורה האחר.

בדרך כלל הניכור נגרם מכך שההורה המשמורן מגיש תלונות שווא במשטרה כנגד ההורה האחר, מדבר ומתנהג בביקורתיות כלפי ההורה האחר, משמיץ ומקלל את ההורה האחר וכך הילדים חווים את ההתנהגות הזו ומפתחים פחד או עוינות כלפי ההורה האחר והזדהות עם ההורה המשמורן.

אותו הורה משמורן לא רק שאינו מנסה למנוע את התופעה אלא בהתנהגותו אף מגביר אותה אצל הילדים וכתוצאה מכך נוצר בסופו של דבר ניתוק מוחלט בין הילדים להורה האחר.

מה ניתן לעשות? 

בתי המשפט לענייני משפחה דנים במקרים רבים בהם נטען שקיים ניכור הורי.

כאשר אכן מדובר בניכור הורי לעיתים הנזק הוא בלתי הפיך שכן הניכור נעשה במשך מספר שנים, המציאות מתקבעת ואין אפשרות לטפל.

על כן קיימת חשיבות עליונה למהירות בזיהוי הבעיה, פנייה לבתי המשפט וטיפול. ככל שההורה שאינו משמורן יפנה במהירות לבית המשפט כך בתי המשפט יוכלו להפעיל את הכלים הטיפוליים שעומדים לרשותו (העובדים הסוציאליים ופקידי הסעד או הפנייה למומחים חיצוניים) למזער ולתקן את הנזק.

הניכור הוכר כסוג של התעללות רגשית של ההורה המשמורן בילד ולכן לעיתים כסנקציה כנגד ההורה המשמורן וכמניעת נזק נוסף לילד יחליט בית המשפט על העברת המשמורת להורה השני או על הטלת קנסות כספיים על ההורה המשמורן שאינו מאפשר לקיים את זמני השהות עם הילדים או באמצעות הפחתת או ביטול דמי המזונות.

נראה כי טוב יעשו בני זוג שמתגרשים אם יוציאו את הילדים ממשוואת המאבק שביניהם וישמרו ככל שניתן על יחסים טובים בין הילדים לכל אחד מההורים. התנהלות אחרת תביא לנזק גדול ובלתי הפיך לילדים.


הטור אינו מהווה יעוץ משפטי


עו"ד איה כפיר 

שבתאי את כפיר - משרד עורכי דין