מהי העברה אגב גירושין?

מהי העברה אגב גירושין? 

בהליך גירושין עולה לרוב הצורך בחלוקת הרכוש בין בני הזוג שכולל בדרך כלל את דירת בני הזוג או נכסי מקרקעין אחרים.

חוק מיסוי מקרקעין מתייחס בס' 4א להעברה אגב גירושין וקובע  -

"4א. העברת זכויות בזכות במקרקעין או בזכות באיגוד מקרקעין, הנעשית על פי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין, לא יראוה כמכירה או כפעולה באיגוד לענין חוק זה, בין אם היא העברה בין בני הזוג ובין אם היא העברה מהם לילדיהם, ובמכירת הזכות במקרקעין או בפעולה באיגוד במקרקעין על ידי מי שהועברו לו הזכויות בזכות במקרקעין כאמור, יהיו שווי הרכישה של הזכות ויום רכישתה, לרבות לענין סעיף 7א, שווי הרכישה ויום הרכישה שהיו נקבעים לפי הוראות חוק זה או לפי הוראות הפקודה, לפי הענין, אילו נמכרה הזכות או נעשתה הפעולה על ידי מי שהעביר את הזכויות בה.".

החוק קובע כי על מנת שהעברה כזו בין בני זוג או בין בני הזוג לילדיהם לא תיחשב כמכירה ולא תמוסה כמכירה יש צורך בפסק דין שניתן "אגב הליכי גירושין".

חשוב להבהיר כי אין צורך לבצע בפועל את סידור הגט אלא מספיק שיינתן פסק דין המאשר הסכם גירושין ונותן ביטוי לחלוקת הממון.

כמו כן למרות שמשתמשים במונח "גירושין" זה יחול גם בהתייחס לפסק דין הנותן תוקף להסכם פרידה בין בני זוג ידועים בציבור, כולל בני זוג מאותו מין.

העברה אגב גירושין למעשה אינה מהווה "אירוע מס" והמשמעות היא שהמעביר לא יחוייב במס שבח והמקבל לא יחוייב במס רכישה בין אם ההעברה הייתה ללא תמורה ובין אם הועברה תמורה בין בני הזוג.

חשוב שהסכם הגירושין יכלול הוראה מפורשת לגבי ההעברה ויפרט פרטים מלאים של הנכס – כתובת, גוש, חלקה ותת חלקה על מנת שלאחר פסק הדין ניתן יהיה לפעול לרישום העברת הזכויות בין בני הזוג בלשכת רישום המקרקעין (טאבו).

הטור אינו מהווה יעוץ משפטי.

                                                                                 עו"ד איה כפיר

                                                          שבתאי את כפיר – משרד עורכי דין