שאלות ותשובות בנושא יפוי כח מתמשך

יפוי כח מתמשך הוא אחד הכלים החשובים ביותר שנוצרו בשנים האחרונות והוא נותן מענה לקשיים רבים אותם חוו בני משפחה של אדם שהפך ללא כשיר. בפגישות עם לקוחות עולות שאלות רבות ואת חלקן אני מביאה כאן. מקווה שיהיה בהן כדי לסייע להבין את המשמעות והחשיבות של יפוי כח זה.

מהו ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שמאפשר לאדם לקבוע מראש מי יטפל בענייניו האישיים, הרפואיים והרכושיים, במקרה שיאבד את יכולתו לקבל החלטות. המסמך נותן לאדם שליטה עתידית על הטיפול בענייניו ומונע את הצורך במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט

מי יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך?
כל אדם מעל גיל 18, שהוא בעל יכולת להבין את משמעות המסמך ואת השלכותיו. אם יש ספק ביכולת הקוגניטיבית של האדם, יש צורך לקבל אישור רפואי על כך שהוא כשיר לקבל החלטות.

מי יכול להתמנות כמיופה כוח?
כל אדם בגיר מעל גיל 18, זה יכול להיות בן משפחה, חבר או כל אדם אחר בו מאמין הממנה. חברה (תאגיד) אינה יכולה לשמש כמיופה כח. פושט רגל אינו יכול לשמש כמיופה כח.

באילו תחומים ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך?
ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך בשלושה תחומים: עניינים אישיים, רפואיים ורכושיים. הממנה רשאי לבחור אילו תחומים לכלול בייפוי הכוח ומה יהיו ההוראות לכל תחום ולצורך כך יכול (ורצוי) לצרף מסמך הנחיות מקדימות.

האם ניתן למנות יותר ממיופה כוח אחד?
כן, ניתן למנות מספר מיופיי כוח ולציין אם יפעלו במשותף או "ביחד ולחוד" או שכל אחד מהם יהיה אחראי לתחום מסוים. בנוסף, ניתן למנות מיופה כוח מחליף למקרה שהראשון לא יוכל למלא את תפקידו.

כיצד נכנס ייפוי כוח מתמשך לתוקף?
ייפוי הכוח נכנס לתוקף רק כאשר הממנה מאבד את יכולתו לקבל החלטות, בהתאם לאופן שנקבע במסמך. בדרך כלל, הדבר יצריך חוות דעת רפואית שתאשר כי האדם אינו מסוגל לנהל את ענייניו בעצמו.

האם ניתן לשנות או לבטל ייפוי כוח מתמשך?
כן, כל עוד הממנה כשיר לקבל החלטות, הוא יכול לשנות או לבטל את ייפוי הכוח. במקרה שייפוי כבר נכנס לתוקף, ביטולו יתאפשר רק בתנאים מסוימים – יש מצבים בו הממנה קבע ביפוי הכח שהוא יכול לבטלו גם אם כבר אינו כשיר ואם לא קבע כך ניתן יהיה לפנות לביהמ"ש לבטלו.

האם חובה להפקיד את ייפוי הכוח אצל האפוטרופוס הכללי?
כן, על מנת שהמסמך יקבל תוקף משפטי, יש להפקידו במשרדי האפוטרופוס הכללי. ללא הפקדה, ייפוי הכוח לא יהיה מחייב, ולא ניתן יהיה לפעול על פיו כאשר יגיע הצורך.

האם ייפוי כוח מתמשך מחליף צוואה?
לא, ייפוי כוח מתמשך חל רק כל עוד האדם בחיים ואינו עוסק בחלוקת רכוש לאחר פטירתו.

מה קורה אם מיופה הכוח אינו יכול למלא את תפקידו?
אם מיופה הכוח אינו מסוגל או אינו מעוניין למלא את תפקידו, מיופה הכוח החלופי שנקבע במסמך ייכנס לתפקידו. אם לא מונה מחליף, ייתכן שיהיה צורך במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט.

כמה זמן תקף ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי הכוח תקף עד לפטירת הממנה, אלא אם הוא בוטל קודם לכן. לאחר הפטירה, סמכויותיו של מיופה הכוח מסתיימות, והמשך הטיפול בעיזבון יתבצע בהתאם לצו ירושה או צו קיום צוואה.

האם ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך באופן עצמאי?
לא, החוק מחייב שהמסמך ייערך על ידי עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת בנושא.

מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לאפוטרופסות?
קיימים מספר הבדלים אולם העיקרי שבהם הוא שייפוי כוח מתמשך ניתן על ידי האדם עצמו בעודו כשיר, בעוד שאפוטרופוס ממונה על ידי בית משפט כאשר האדם כבר אינו מסוגל לקבל החלטות.


** הטור אינו מהווה יעוץ משפטי

                                                                        עו"ד איה כפיר 

                                                                     שבתאי את כפיר – משרד עורכי דין