מהי בקשה לישוב סכסוך בענייני משפחה?
הליך יישוב סכסוך בענייני משפחה נועד לאפשר לבני זוג או לבני משפחה לפתור מחלוקות בדרך של גישור ויישוב סכסוכים לפני פנייה לערכאות משפטיות. ההליך מוסדר בחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשע"ה-2014, אשר מחייב צדדים להליך משפחתי להגיש תחילה "בקשה ליישוב סכסוך" בטרם ניתן להגיש תביעה מהותית.
חובת הגשת הבקשה
בהתאם להוראות סעיף 3 לחוק, "המבקש להגיש לערכאה שיפוטית תובענה בעניין של סכסוך משפחתי יגיש תחילה לערכאה השיפוטית בקשה לישוב סכסוך. הבקשה לא תכלול טענות או עובדות בקשר לסכסוך או בקשר לסמכות השיפוט של הערכאה השיפוטית".
לאחר הגשת הבקשה, הצדדים יוזמנו לפגישה ביחידת הסיוע שליד בית המשפט, אשר תפקידה לנסות לגבש פתרון בדרכי שלום ובאמצעות גישור, ללא צורך בדיון משפטי ממושך.
תקופת עיכוב הליכים וזמנים
בתקופה שבין הגשת הבקשה ועד למיצוי ההליך ביחידת הסיוע, חלה תקופת עיכוב הליכים שבמהלכה לא ניתן להגיש תביעות נוספות (למעט מקרים דחופים כגון סעדים זמניים). תקופה זו נמשכת 45 ימים מיום הגשת הבקשה, וניתן להאריכה ב-15 ימים נוספים לפי שיקול דעת יחידת הסיוע.
לאחר תקופת עיכוב ההליכים יש תקופה נוספת של 15 יום בהם לא ניתן להגיש תביעה.
לאחר 60 יום של עיכוב ההליכים או לאחר 75 יום אם הוארכה התקופה של עיכוב ההליכים יכול הצד שהגיש את הבקשה להגיש את תביעתו בתוך 15 יום. אם לא הוגשה תביעה יכול הצד השני להגיש את תביעתו.
החרגות וסייגים
במקרים מסוימים, כגון אלימות במשפחה, בית המשפט רשאי לקצר את ההליך או לאפשר הגשת תביעה ללא צורך בהליך יישוב סכסוך .
הליך זה מדגיש את החשיבות של ניסיון ליישוב סכסוכים בדרכי שלום ומטרתו לצמצם עימותים משפטיים ממושכים בענייני משפחה.
הטור אינו מהווה יעוץ משפטי
עו"ד איה כפיר- שבתאי את כפיר משרד עורכי דין