איזון נכסי קריירה בהליך גירושין

לעיתים במהלך חיי הנישואין, בני הזוג בוחרים בחלוקת תפקידים שאינה שוויונית במובן הכלכלי. כך למשל אחד מהם יכול להתמקד בלימודים, בפיתוח קריירה ובהשגת הכנסה עתידית גבוהה בעוד השני נושא בעיקר בגידול הילדים , בתחזוקת הבית ובעבודה זמנית.

בעת הליך גירושין עולה השאלה האם יש מקום להכיר ב"נכס הקריירה" של בן הזוג שפיתח עצמו כ"נכס בר איזון".

נכס קריירה הוא נכס עתידי שאינו מוחשי ומבטא יתרון כלכלי, שהושג במהלך הנישואין במידה גדולה בשל תמיכת בן הזוג שוויתר על לימודים בשל טיפול בילדים או בשל מעבר מגורים בשל הצורך לפתח את הקריירה של בן הזוג השני או עבד כדי שהשני ילמד מקצוע יוקרתי.

מדובר למשל ברישיון לעסוק ברפואה, עריכת דין, ראיית חשבון או כל תואר מתקדם אחר שדורש לימודים ארוכים ושיש בו מוניטין מקצועי או פוטנציאל השתכרות גבוה.

בתי המשפט מכירים באפשרות לאזן נכסי קריירה במהלך הליך גירושין אולם זה לא נעשה אוטומטית אלא בוחנים כל מקרה לגופו ובוחנים אם אכן הייתה תרומה משמעותית וישירה של תמיכת בן זוג אחד להצלחת השני ויש כמובן לתמוך את התביעה הזו בראיות או מסמכים רלוונטיים.

הערכת השווי של "נכס הקריירה" נעשית ע"י יועץ כלכלי - אקטואר כאשר השיקולים שנלקחים בחשבון הם – פוטנציאל ההשתכרות של בן הזוג בהשוואה לפוטנציאל של בן הזוג השני; תרומתו הישירה והעקיפה של בן הזוג השני לקריירה של בן הזוג המצליח;  משך הזמן בו נמשכה התמיכה ; גיל הצדדים, מצבם הבריאותי והתעסוקתי ותוחלת ההשתכרות.

תשלום האיזון יכול להיעשות כפיצוי חד פעמי או בתשלום חודשי לתקופה מוגדרת מראש.

איזון נכסי קריירה הוא למעשה כלי משפטי שמנסה לעשות איזון, מקום בו הצלחה אחת נבנתה על בסיס ההקרבה של האחר.

בתי המשפט נוקטים בגישה זהירה אך פתוחה לבחינת התביעה כאשר המטרה המרכזית היא איזון "הפירות" שנוצרו במהלך חיי הנישואין גם אם הם עתידיים ולא מוחשים.

הטור אינו מהווה יעוץ משפטי –

כל מקרה יש לבחון ע"פ הנסיבות

                                                                        עו"ד איה כפיר

                                                         משרד עורכי דין שבתאי את כפיר